Енергија од соларни панели монтирани хоризонтално или вертикално

Многупати се спомнува за соларните панели и нивната поставеност (агол и ориентација со цел да се добие максимален ефект при производството на електрична енергија. Често пати инсталацијата на соларни панели на оптимална агола не е можна или е непрактична. Ова најчесто се однесува на покривите кои неретко не одговараат на ориентацијата Југ-Север, а наклонот на покривот е далеку од идеален. Доаѓаме и до екстремни ситуации кога единствено е можна хоризонтална или вертикална изведба и во тој момент се прашуваме колку помалку енергија ќе добиете од панели кога тие се инсталирани на тој начин!
Многу од луѓето кои го пробале овој начин на поставување велат дека “овие инсталации функционираат многу добро”. Сепак, ова не не убеди доволно и решивме да прочепкаме низ интернет и да провериме дали има некој релевантен податок за хоризонтални или вертикални инсталации. Continue reading Енергија од соларни панели монтирани хоризонтално или вертикално

Луково Поле, да или не?

Деновиве се крена прашина околу проектот „Луково Поле“ – проект кој е долго најавуван, првин како дел од проектот „Вардарска долина“ (незнам зошто, бидејќи се работи за различен слив), во поново време како проект подржан од Светската банка кој ќе помогне за зголемување на производството на електрична енергија. Иако се работи за проект за ообновлив извор на енергија кој е во рамките на Кјото протоколот и Механизмот за чист развој, сепак истиот проект не беше пријавен за добивање на јаглеродни кредити .

http://www.youtube.com/watch?v=Nfnew1tVMnQ Continue reading Луково Поле, да или не?

Финансирање на домот

Поттикнат од едно барање на еден пријател кој има намера да земе кредит за купување на стан за живеење решив да образложам малку повеќе околу основите на финансирање на дом (стан или куќа) базирано на истражувањата, локалните услови во Македонија, но и локалните искуство. Прашање е дали и како да се исфинансира купување на дом.
Читајќи го Robert Kiyosaki за неговите предлози во време пред големата криза за купување на станови/апартмани за издавање, тогашно мислење ми беше дека тоа е добар бизнис. Секако ова е точно само во услови на ликвиден пазар (можност доброто да го продадеш во секој момент), што по кризата на финансискиот сектор во Америка базиран на пренадуените хипотекарни задолжувања веќе не е случај. Continue reading Финансирање на домот

Добредојдовте на мојот блог

Веќе подолго време размислував да ги спојам во едно сите работи кои ги имам размислувано, но никогаш досега не најдов платформа каде ќе ги обединам. Едно време користев blogspot меѓутоа премногу се фокусирав на натписи на англиски и не успеав да се доискажам. Затоа решив да се вратам на стартната позиција и да си направам сопствена платформа каде ќе ги искажувам моите јавни ставови, за кои денеска сметам дека треба се повеќе и повеќе јавно да ги споделувам.
Сакам да ве подготвам сите мои идни читатели дека она што го пишувам ќе биде ублажена варијанта на она што го размислувам, и секако ќе внимавам тие ставови да не тангираат нечии права. Ќе пишувам за она што го работам во поленто на дигиталните медиуми, но и за одржливиот развој. Ќе пишувам за политика (ретко за партии, можеби нема) и моите ставови за антимилитаризмот.
Ќе пишувам за храна – одгледување и подготвување и енергетска ефиказност и обновливи извори на енергија. Ќе пишувам речиси за се, најчесто во недела.

spacer.gifspacer.gif

t?sender=mishevski%40gmail.com&type=zerocontent&guid=5379102e-fd41-498b-b7e8-05b598692fa9