Tag Archives: хипотека

Финансирање на домот

Поттикнат од едно барање на еден пријател кој има намера да земе кредит за купување на стан за живеење решив да образложам малку повеќе околу основите на финансирање на дом (стан или куќа) базирано на истражувањата, локалните услови во Македонија, но и локалните искуство. Прашање е дали и како да се исфинансира купување на дом.
Читајќи го Robert Kiyosaki за неговите предлози во време пред големата криза за купување на станови/апартмани за издавање, тогашно мислење ми беше дека тоа е добар бизнис. Секако ова е точно само во услови на ликвиден пазар (можност доброто да го продадеш во секој момент), што по кризата на финансискиот сектор во Америка базиран на пренадуените хипотекарни задолжувања веќе не е случај. Continue reading Финансирање на домот